Pannkoogi retsept

Eeldatav lugemise aeg: 3 minutit

Pannkoogid on aegumatu klassik Eesti köögis, pakkudes lihtsat, kuid nauditavat maitseelamust kõigile. Nende valmistamiseks on vaja lihtsaid koostisosi ja pannkookide valmistamine ei ole aeganõudev protsesse. Pannkoogi retsept koosneb mõnest põhikomponendist: munast, jahust, suhkrust ja piimast, millele lisatakse näpuotsatäis soola.

Pannkoogi retsept

Pannkoogi retsept

Pannkoogi retsept

Klassikaliste ja maitsvate ülepanni pannkoogi retsept.
Ettevalmistamiseks kuluv aeg 20 minutes
Valmistamise aeg 20 minutes
Toidukord Magustoit
Köök Eesti
Kogus 4 inimesele

Vahendid

  • 1 Pann
  • 1 Kauss
  • 1 Kulp
  • 1 Vispel
  • 1 Köögikaal või mõni mõõtenõu
  • 1 Blender või saumikser

Toorained
  

Pannkook

  • 500 ml Piim
  • 300 g Jahu
  • 2 tk Muna
  • 2 tl suhkur
  • 1 näpuots Sool
  • 100 ml Õli

Toormoos

  • 300 g Marjad (maasikad, vaarikad, mustikad või endale sobivad marjad)
  • 30 g Suhkur

Pannkoogi kate

  • 100 g Mesi
  • 100 g Marjad (maasikad, vaarikad, mustikad või endale sobivad marjad)

Valmistamise juhend
 

Pannkoogi taigna valmistamine

  • Sega piim, jahu, munad, suhkur, sool kokku.
    500 ml Piim, 300 g Jahu, 2 tk Muna, 2 tl suhkur, 1 näpuots Sool
  • Lase valminud taignal mõnda aega seista.

Pannkoogi küpsetamine

  • Lisa pannile õli.
    100 ml Õli
  • Kuumuta pann.
  • Kui pann on piisavalt kuum, siis vala pannile pannkoogi taigen.
  • Küpseta pannkooki mõlemalt poolt kuni pannkook on mõlemalt poolt küpsenud.

Serveerimine

  • Pannkoogi katteks võib kasutada marju, mett, toormoosi või endale sobivat katet.
    100 g Mesi, 100 g Marjad (maasikad, vaarikad, mustikad või endale sobivad marjad)

Toormoosi valmistamine

  • Purusta marjad blendri või saumiksriga või mõnel muul viisil.
    300 g Marjad (maasikad, vaarikad, mustikad või endale sobivad marjad)
  • Lisa purustatud marjadele soovikorral suhkur.
    30 g Suhkur
  • Sega purustatud marjad ja suhkur kokku.
Prindi retsept

Pannkoogi retseptist üldiselt

Pannkook kui toit on mitmekülgne ja sobib nii hommikusöögiks kui ka magustoiduks, võimaldades lõputuid variatsioone nii täidiste kui katete osas. Valmis pannkooke saab nautida moosi, mee, värskete puuviljade või isegi soolaste lisanditega, muutes need sobilikuks igale maitsele.

Levinud pannkoogi retsept pakub ideed, kuidas saavutada õhukesed ja kergelt kuldpruunid pannkoogid, mis on pealt mõnusalt krõbedad ja seest pehmed. Tänu lihtsale retseptile on pannkoogid paljudes kodudes armastatud nädalavahetuse hommikusöögi valik, tuues lauale rõõmu ja rahulolu.

Pannkoogi retsept
Pannkoogi retsept

Põhikomponendid ja ettevalmistus

Traditsioonilised pannkoogid nõuavad põhiliste koostisosade hoolikat valikut ja ettevalmistust, et saavutada ideaalne maitse ja tekstuur. On väga oluline mõõta koostisainete kogused täpselt ning järgida etteantud samme. Pannkoogi retsept annab selle info.

Pannkoogi retsept: Taigna valmistamine

Taigna aluseks on tavaliselt piim või hapupiim, millele lisatakse muna, jahu, veidi soola ja suhkrut, et anda kergelt magusat mekki. Tihti kasutatakse nisujahu, kuid mõned retseptid võivad soovitada ka tatrajahu, mis pakub teistsugust maitset ja tekstuuri. Neile, kes soovivad kerget ja õhulist tainast, on hea võtta kasutusele vahustatud munavalge või kasutada küpsetuspulbrit ja soodat kergitusainetena.

Pannkoogi retsept: Toorained
Pannkoogi retsept: Toorained

Küpsetamise vahendid

Ideaalse pannkoogi küpsetamiseks on vajalike vahendite seas kvaliteetne pann, eelistatavalt malmpann, mis jaotab kuumuse ühtlaselt. Lisaks on vaja taigna segamiseks kaussi ja visplit. Köögikaalu või mõne mõõteseadme abil saab mõõta välja täpsed koostisainete kogused.

Serveerimine ja variatsioonid

Pannkoogid pakuvad lõputuid võimalusi nii serveerimiseks kui ka täidiste ning lisandite osas. Olgu tegu klassikaliste ülepannikoogide või õhukeste pannkookidega, kohandub tainas hästi erinevate maitsete ja lisanditega, lubades iga sööja lemmikuid maitseid esile tuua.

Klassikaline tainas sobib hästi kokku mitmesuguste täidiste ja lisanditega. Magusad variandid võivad sisaldada moosi, mett või vahtrasiirupit, samas kui valgurikkad valikud võivad hõlmata juustu või hapukoort. Eriti maitsvad on mustikate või toormoosiga täiendatud pannkoogid. Pannkoogi retsept sisaldab ka toormoosi retsepti.

  • Magusad lisandid: moos, vahtrasiirup, mesi, kaneel.
  • Soolased valikud: juust, suitsukana, erinevad ürdid.

Serveeri pannkoogid kohe pärast valmimist, et nautida nende parimat maitset ja tekstuuri. Serveerimisel võib loovust ilmutada, kaunistades pannkoogid toorjuustu ja värske moosiga või luues hapukoorest ja keefirist kerge kaste. Pannkoogid sobivad hästi erinevate pühade ja tähtpäevade tähistamiseks, nagu emadepäev, naistepäev.